Jak vybrat polystyren: Různé typy a jejich značení

2.2. 2022

Jak vybrat polystyren: Různé typy a jejich značení

Víte, proč polystyren patří mezi nejpoužívanější izolační materiály? Protože vyniká skvělými tepelněizolačními vlastnostmi, a navíc je cenově dostupný. Polystyren využijeme při zateplování fasád, střech, podlah, všech příček i soklů. Na trhu však narazíte na celou řadu druhů a typů polystyrenu, kdy každý je vhodný na něco jiného. Pomůžeme vám zorientovat se ve světě polystyrenu, který je tu s námi od poloviny 20. století. Osvědčený materiál, se kterým je radost stavět.

EPS – expandovaný polystyren

Expandovaný polystyren, také označován jako pěnový, je vůbec nejpoužívanějším typem polystyrenu. Materiál EPS vzniká polymerací styrenu. Své výborné tepelněizolační vlastnosti má díky svým buňkám obsahující vzduch. Výhodou EPS polystyrenu je jednoduchá opracovatelnost, cenová dostupnost a velmi nízká hmotnost. Naopak nevýhodou je nasákavost.

EPS polystyren – na fasádu

EPS polystyreny na fasády se označují písmenem F a nabízí se v různých tloušťkách. Využívají se především pro vnější kontaktní zateplovací systémy ETICS. Výhodou tohoto typu je rozměrová přesnost, což umožňuje pokládat jej bez mezer, tedy nehrozí vznik tepelných mostů. Tolerance v úhlopříčce je +/- 2 mm.

EPS polystyren – na střechu

Polystyren EPS označený písmenem S je stabilizovaný, tedy nemění své rozměry. Polystyren na střechu je ideálním materiálem pro tlakově namáhané konstrukce – ploché střechy a zátěžové podlahy. Stabilizace se docílí uskladněním ihned po výrobě, kdy dojde k odležení materiálu. Minimálních změn pak polystyren typu S vykazuje i po nařezání.

EPS polystyren – na podlahu

Základní polystyren pro zateplování podlah se dříve označoval písmenem Z. Jedná se o základní variantu polystyrenu EPS, u kterého nebylo vyžadováno rozměrové přesnosti. S příchodem nových norem však toto tvrzení již neplatí. Dnes výrobci základních desek nabízí podlahové polystyrenové desky srovnatelné s typem S.

Speciální úpravy

Trh nabízí celou řadu speciálně upravených typů polystyrenu. Častokrát jde o vylepšení některých vlastností daného materiálu. Kromě tradičních bílých desek se můžeme setkat s šedými deskami, které obsahují nanočástice grafitu pro lepší izolační vlastnosti. Dále mezi speciální polystyreny patří perimetrické a soklové desky růžové barvy s vysokou pevností v tlaku a nízkou nasákavostí. Tyto speciální EPS pěnové polystyreny využijete pro izolaci spodních staveb, soků nad balkony nebo terasami.

Ukázat nabídku EPS polystyrenu

XPS – extrudovaný polystyren

Kromě materiálu EPS narazíte v obchodech na extrudovaný polystyren XPS. Vyrábí se vytlačováním taveniny polystyrenu za současného sycení vzpěňovadlem. Ač jsou vstupní suroviny na výrobu tohoto materiálu stejné, výrobní technologie je zcela odlišná, stejně tak i doplňkové přísady. Výhodou XPS polystyrenu je vysoká odolnost proti vlhkosti a dlouhodobě zvládá působení v tlaku. Je využíván pro izolaci základů, podezdívek a podlahových konstrukcí. Nevýhodou je malá odolnost proti UV záření, proto není doporučováno jej používat na místech, která jsou v přímém kontaktu se slunečními paprsky. Právě zde využijete zmiňovaný EPS polystyren.

Pokud se rozhodnete zateplit střechu, jde o ideální materiál sloužící jako tepelná izolace jednoplášťových střech s obráceným pořadím vrstev. U DUO střech je využíváno obou typů polystyrenu, tedy EPS i XPS, kdy první tvoří spodní vrstvu a druhý vrchní nad hydroizolací.

Ukázat nabídku XPS polystyrenu

Potřebujete poradit s výběrem?

Stále si nevíte rady? Kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme výběrem nejlepšího materiálu pro vaše zateplení.

Jak na to