Jaký je rozdíl mezi zatíranou a rýhovanou omítkou?

18.10. 2022

Jaký je rozdíl mezi zatíranou a rýhovanou omítkou?

Na svém domě můžete mít tenkovrstvou omítku Cemix v zatíraném nebo rýhovaném provedení. Liší se strukturou, použitým materiálem i postupem nanášení. Víte ale, jaký typ omítky vlastně vyžadujete? Pojďme si představit oba typy tenkovrstvé omítky. 

Rýhovaná omítka 

Rýhované struktury na vaší fasádě dosáhnete přímočarým nebo krouživým tahem hladítka, okamžitě po zaschnutí naneseného materiálu. Tomu určená omítka totiž obsahuje jemná zrna, která s tahy hladítka vytvoří do fasády viditelné rýhy. Pro tento účel používejte hladítko z umělé hmoty nebo polystyrenu. 

Mezi rýhované omítky patří například Cemix TETRACEM, skelnými a aramidovými vlákny vyztužená omítka s rýhovanou strukturou 2,0 mm a Cemix DUOCEM, omítka se samočistícím efektem s rýhovanou strukturou 1,5 mm. 

Konkrétní příklady rýhované omítky; spotřeba a vydatnost:


Rýhovaná 1,5 mm

  • spotřeba 2,2 kg/m2
  • vydatnost 11,36 m2/bal

Rýhovaná 2,0 mm

  • spotřeba 2,8 kg/m2
  • vydatnost 8,92 m2/bal

Rýhovaná 3,0 mm

  • spotřeba 3,6 kg/m2
  • vydatnost 6,94 m2/bal

Zatíraná omítka 

Zatíraná neboli škrábaná omítka se vytváří krouživými pohyby hladítkem. Tento proces přichází hned po natažení omítky. Díky tomu jsou zrna pravidelně rozvrstvená po celé stěně a rovnoměrně vystupují po zaschnutí. Pro zatíranou omítku je vhodné hladítko z umělé hmoty. 

Doporučení: Při zatírání omítky nečistěte hladítko vodou, přebytečný materiál vždy setřete. Voda by narušila rozřeďování a na fasádě by po zaschnutí vznikly fleky. 

Pokud máte raději zatíranou omítku, můžete zvolit Cemix ACTIVCEM, která je vyztužena skelnými vlákny se zatíranou strukturou 2 mm. Případně vyberte Cemix TETRACEM s aramidovými a skelnými vlákny. Tato omítka je vyztužena na bázi inovovaného organického pojiva se zatíranou strukturou 1,5 mm. 

Konkrétní příklady zatírané omítky; spotřeba a vydatnost:


Zatíraná 1,0 mm

  • spotřeba 1,7 kg/m2
  • vydatnost 14,70 m2/bal

Zatíraná 1,5 mm

  • spotřeba 2,3 kg/m2
  • vydatnost 10,86 m2/bal

Zatíraná 2,0 mm

  • spotřeba 3,1 kg/m2
  • vydatnost 8,06 m2/bal

Zatíraná 3,0 mm

  • spotřeba 4,3 kg/m2
  • vydatnost 5,81 m2/bal

Cemix silikátová omítka, vaše jasná volba

Krycí dekorativní a ochranná vrstva pro všechny typy vnějších kontaktních zateplovacích systémů (ETICS). Cemix silikátová omítka s vysokou pevností vytvoří paropropustný a vodoodpudivý povrch, který je při běžných podmínkách odolný vůči houbám, řasám a mechům. Vybírejte z široké nabídky barevných odstínů a struktur.

------------------------------------------

Víte, jak připravit podklad pro omítku?

Omítku lze aplikovat na všechny dostatečně rovné a stabilní minerální podklady – např. jednovrstvé omítky, beton nebo základní vrstvy zateplovacích systémů. Podklad musí být dostatečně vyzrálý, rovný, suchý, pevný, bez prachu a nesoudržných částí a bez látek se separačním účinkem (odbedňovací olej). Podklady je nutné před aplikací pastovité omítky opatřit nátěrem Cemix Probarevná penetrace v odstínu odpovídajícím odstínu omítky, při požadavku na paropropustný podklad se použije Cemix Penetrace ST. 

Podklady s vyšší nasákavostí (např. vápenocementové omítky atd.) se penetrují dvakrát (1. nátěr ředěnou penetrací s vodou objemově v poměru 1 : 1 a 2. nátěr penetrací neředěnou). Podklady vyžadující zpevnění (např. navětralé původní omítky) se nejprve ošetří přípravkem Cemix Penetrace hloubková (ředěným vodou objemově v poměru 1:1) a následně nátěrem Cemix Probarevná penetrace nebo Penetrace ST podle výše uvedené podmínky. Hladké podklady (např. beton, sádrokarton, CETRIS) opatřete spojovacím nátěrem Cemix Kontakt. Hrubé povrchy (např. původní břízolit) je nutné před aplikací pastovité omítky vyrovnat vhodnou hmotou (např. Cemix 155 Vyrovnávací stěrka MULTI). Všechny navazující stavební konstrukce pečlivě chraňte před postříkáním!

Víte, jak postupovat při aplikaci omítky?

Před použitím omítku důkladně promíchejte. Konzistenci omítky lze upravit přidáním max. 1 % pitné vody. Nářadí ihned po upotřebení důkladně očistěte vodou. Omítka se nanáší nerezovým hladítkem na připravený podklad v tloušťce zrna a upraví se do požadované struktury hladítkem z tvrdého plastu. Omítky lze nanášet také technologií strojního stříkání. Omítku lze zpracovávat při teplotě od +8 °C do +25 °C a není možné ji aplikovat při očekávaném poklesu teplot. Při zpracování a vysychání omítky je nutné se vyvarovat přímému slunečnímu záření, větru a dešti. Při běžných podmínkách omítka vytvrzuje do 8 hodin. Při podmínkách prodlužující zasychání (vysoká vlhkost vzduchu, nízké teploty) je třeba počítat s pomalejším zasycháním a tím možností poškození deštěm i po více než 24 hodinách!

Malířské potřeby Stavba