Robotické sekačky Gardena chrání obyvatele zahrady

13.5. 2021

Život v zahradě

Pro pomoc s údržbou trávníků se stále více majitelů zahrad obrací k robotickým sekačkám. Ale i přesto, že ušetří spoustu času a namáhavé práce, mohou škodit některým zvířatům žijícím v našich zahradách, jako jsou např. ježci, včely a motýli. Ochrana volně žijících zvířat nebude problém, pokud budete mít na paměti těchto několik tipů.

Zvířata žijící ve vaší zahradě, mají své vlastní potřeby, které se liší od potřeb vašich jako zahradníka - ale to, abyste byli všichni spokojeni, není tak obtížné, jak si myslíte. Zde je návod, jak zajistit, aby se ježci a další volně žijící živočichové cítili ve vaší zahradě jako doma, aniž byste museli pravidelně vynechávat sečení trávníku:

Všechno začíná designem

Ať už používáte tradiční nebo robotickou sekačku na trávu, kratší stébla trávy znamenají pro ježky, včely a motýly méně bezpečných míst. Avšak fakt, že máte robotickou sekačku na trávu, nutně neznamená, že nemůžete mít zahrádku šetrnou k přírodě. Správným uspořádáním zahrady lze snadno vytvořit příbytky pro hmyz, ježky a jiná zvířata: zkuste do zahrady zahrnout živé ploty, keře a oblast s divokými lučními květy. Letní květy v těchto divokých oblastech nejsou jen krásné na pohled, ale pyl a nektar přitahuje celou řadu hmyzu, který pomůže opylovat vaši zahradu, a díky tomu budete mít skvělou sklizeň ovoce!

Chcete-li oddělit tyto oblasti od trávníku, jednoduše nainstalujte ohraničující vodič pro robotickou sekačku na požadované místo a vysejte směs semen lučních květů do vybrané oblasti.

Divoké květiny přitahují do kvetoucích bylinkových a okrasných zahrad včely a motýly. Mezi jejich oblíbené rostliny patří:

  • růže
  • mateřídouška
  • levandule

Sekejte během dne

Toto je další jednoduchý trik, který pomůže zajistit, aby se ježkům a robotické sekačce navzájem nezkřížily cesty: trávník sekejte pouze za denního světla, protože ježci jsou večerní a noční zvířata. Je velmi vzácné vidět je venku během dne. Proto pro ně může být robotická sekačka na trávu pracující přes noc nebezpečná, ať už ji slyší nebo ne. Pokud robotickou sekačku nezpozorují, pak nemají šanci zareagovat. Ale i když hluk sekačky slyší, není jejich reakce o nic užitečnější: spíše než by se pokusili o útěk, tak se schoulí do pichlavé koule - což je v tomto případě neochrání před zraněním.

Rada odborníka na závěr

Pokud se rozhodnete sekat pouze během dne, provozní doba vaší robotické sekačky se odpovídajícím způsobem zkrátí. Ujistěte se proto, že má dostatek energie pro sekání celého trávníku a udržujte jí v dobrém stavu. Pokud majitelé robotických sekaček na trávu navíc nastaví plány sečení své robotické sekačky ve smart aplikaci GARDENA, je mnohem pravděpodobnější, že ve své zahradě noční zvířata uvidí.